omegadental.sk

Zubné implantáty

Zubné implantáty

Zubný implantát je chirurgický nástroj, ktorý je určený na nahradenie chýbajúcich zubov. Predstavuje trvalú náhradu, ktorá je aplikovaná priamo do hornej alebo dolnej časti čeľuste. Implantát je zvyčajne vyrobený z titánu a funguje ako koreň chýbajúceho zuba, na ktorý sa potom nasadí zubná protetika, ako je korunka, mostík alebo zubná protéza. Je navrhnutý tak, aby sa spojil s čeľustnou kosťou. Tento proces sa nazýva oseointegrácia a je dôležitý pre vytvorenie stabilnej základne pre prípadnú zubnú protetiku. Výhodou zubných implantátov je ich dlhá životnosť a pri správnej starostlivosti sa neuvoľňujú ani nevypadávajú.

Pre dosiahnutie dlhotrvajúcej stability implantátov je ideálne aplikovať zubné implantáty na mieste jedného alebo viacerých chýbajúcich zubov v prípade, že:

  • nie ste silný fajčiar, 
  • nemáte zdravotné problémy, ktoré by ovplyvnili proces hojenia kosti.

Zavedenie implantátu je záležitosť niekoľkých mesiacov. Na začiatok spolu prekonzultujeme Váš zdravotný stav. V rámci konzultácie vyhotovíme zubný 3D RTG snímok, skontrolujeme stav chrupu, zhodnotíme Vašu zubnú anamnézu a následne určíme, či je vhodné aplikovať zubný implantát.

Predtým, ako sa pustíme do zákroku, Vám podáme lokálnu anestéziu, vďaka ktorej bude celý zákrok bezbolestný. Počas operácie zubný chirurg urobí v tkanive ďasien malý rez, aby sa odhalila čeľustná kosť. Potom sa do kosti vyvŕta diera a vloží sa implantát. 

Fáza hojenia umožňuje implantátu spojiť sa s kosťou a trvá približne 2-3 mesiace. Počas tejto fázy Vám implantát zakryjeme vhojovacím valčekom alebo provizórnou korunkou, ktorá vytvaruje ďasno a pripraví ho na osadenie zubnej náhrady. Na záver po úspešnom vhojení Vám vyhotovíme digitálny zubný sken, pomocou ktorého sa vytvorí zubná náhrada. Zubná korunka (prípadne zubný mostík) sa naskrutkuje priamo na implantát. Predtým, ako odídete domov, Vás ešte poučíme, ako sa starať o zubnú náhradu, pretože v prípade zanedbania starostlivosti o ústnu hygienu je vyššie riziko, že sa implantát nezahojí dobre.

Navigovaná implantácia

Implantácia je navigovaná v celom rozsahu, pričom implantáty sú zavádzané s milimetrovou presnosťou cez navigačnú šablónu vyhotovenú individuálne na základe digitálneho skenu a CBCT (3D RTG). Tento spôsob implantácie je presný, bez chybného zavedenia implantátu a maximálne šetrný ku kosti a ďasnám. 

Cena šablóny je zahrnutá do ceny implantátu. Implantát pozostáva z fixtúry – biokompatibilná titánová “skrutka“ s povrchovou úpravou, ktorá je zavádzaná do kosti. Fixtúra je vo fáze hojenia prekrytá krycím šróbom a následne vhojovacím valčekom pre vytvorenie estetickej kontúry ďasna okolo implantátu. Ďalej je na fixtúru adaptovaný individuálne frézovaný titánový abutment (časť implantátu nad kosťou), na základe ktorého je zhotovená keramická korunka, ktorá je pevne šróbovaná k implantátu. 

Pred zavedením implantátu je potrebná analýza kosti na 3D röntgenovom snímku (CBCT), nakoľko podmienkou pre zavedenie implantátu je dostatočný objem kosti vo vertikálnom ako aj horizontálnom rozsahu. V prípade nedostatočného objemu kosti je možnosť dostavby kosti pomocou rôznych materiálov a techník v závislosti od rozsahu. Od toho závisí aj cena, ktorá je vopred stanovená na základe CT analýzy. 

V prípade implantácie v estetickej oblasti je dôležitý aj dostatočný objem mäkkých tkanív (ďasna), ktoré má tendenciu ustupovať s kosťou. V týchto prípadoch je potrebná okrem dostavby kosti aj rekonštrukcia mäkkých tkanív. Cena taktiež závisí od rozsahu a je vopred stanovená na základe klinického vyšetrenia a CT analýzy pred implantáciou. 

V prípade extrakcie (vytiahnutia zuba) možno zaviesť implantát minimálne po 8 týždňoch od implantácie. Adaptácia korunky je možná až po vhojení implantátu do kosti, minimálne po 8 týždňoch.

FAQ

Najčastejšie sa pýtate

Rezervujte si termín u zubára

Objednajte sa u nás

Na našej klinike je objednanie komfortné a rýchle prostredníctvom telefónneho alebo emailového kontaktu, kde Vám poskytneme všetky informácie, keďže v prípade zubnej chirurgie a konzervačnej stomatológie je proces a doba objednania na dané zákroky odlišná.

Nadštandard je náš nový základ

Dbáme o Vašu spokojnosť pri návšteve našej zubnej kliniky

Vaša spokojnosť je pre nás dôležitá a preto neustále inovujeme naše služby, modernizujeme vybavenie a priestory kliniky. Snažíme sa šetriť Váš čas a poskytnúť Vám maximálny komfort.

Vyhradené parkovisko

Pripravili sme pre Vás vyhradené parkovacie miesta, vďaka ktorým bez problémov a bezplatne zaparkujete v centre Ružomberka.

Najmodernejšie prístroje

Robíme všetko pre zaručenie precíznosti a cielime k dokonalosti pomocou pokročilého 3D CT röntgenu, operačného mikroskopu a lúp, a množstva high-endovych prístrojov a nástrojov.

Bez čakania

Využite možnosť objednania sa a vyhnite sa čakaniu. Po príchode Vás naša recepčná ponúkne širokou ponukou nápojov a káv.

Bezbolestne

Pacientom podávame anestetiká, ale ponúkame aj možnosť rajského plynu, vďaka ktorému pocítia ukľudnenie pri plnom vedomí.